Meinardskerk Minnertsga, Zondag 13 december 2020, 15.30 uur en 20.00 uur

Thema: Het Robustelly-orgel, een eerste liefde

Orgel: Simon Bouma

Cello/concept: Judith Oost

Gastspeler: Jelte Lindeboom

 

Judith’s vader groeide op in Friesland en verhuisde rond zijn 18e jaar naar de Randstad, waar hij zich ontwikkelde tot een bijzonder musicus.

Van zijn werk als organist, musicoloog en componist is veel bekend, maar van de beginperiode in Friesland, zullen weinigen weten. Judith en Simon kozen ervoor om juist deze periode uit te lichten en Gert’s voetsporen te volgen.

 

De Meinardskerk in Minnertsga was de plaats waar het allemaal begon.

Gert was de zoon van dominee Wobbe Oost. Hij woonde in de pastorie en kwam al op jonge leeftijd achter het Robustelly-orgel terecht. Dat orgel noemde hij ‘mijn eerste liefde’, want het orgel leerde hem alles wat voor een organist belangrijk is.

De klank van het orgel bleef hem zijn leven lang dierbaar. In 2001 nam Gert nog een CD op met het Robustelly-orgel.

Naast het spelen van de kerkdiensten in Minnertsga, waarin Gert samenwerkte met zijn vader en waarvoor hij in zijn tienerjaren al een meisjeskoor oprichtte, bespeelde Gert in zijn jeugd ook de orgels van St. Annaparochie en St. Jacobiparochie.

Hij kreeg les van Piet Post uit Leeuwarden en vervolgens bij Anton van der Horst en Albert de Klerk aan het conservatorium van Amsterdam. Daarnaast studeerde hij muziekwetenschap aan de universiteit van Utrecht.

Er volgde een bijzondere carrière in binnen- en buitenland.

De huidige dominee van Minnertsga, Jelte Lindeboom, vertelt in het concert in de Meinardskerk onder andere een bijzonder verhaal naar aanleiding van reisbrieven van Gert uit Polen. Hij speelde daar ten tijde van de stakingen in 1980.

 

Met een veelzijdig, verhalend muziekprogramma, laten Simon en Judith, vanuit hun eigen achtergrond als organist en organistendochter, horen dat het orgel, naast het begeleiden van de gemeentezang, nog oneindig veel meer mogelijkheden heeft.

Er zit een heel orkest in de orgelkast verstopt en het is met zijn vele verschillende klankkleuren zelfs geschikt als theaterinstrument!

 

Na de concerten in Minnertsga gaat de Reis met de Caprice verder.

Judith en Simon volgen Gert’s voetsporen en spelen in kerken die met Gert’s leven en werk verbonden zijn. Ieder concert heeft een eigen thema en overal wordt er samengewerkt met bijzondere gasten.

 

Informatie Reis met de Caprice: www.barrevoet.nl

Kaarten: uitsluitend via reservering op capriceoost@gmail.com

Entree: 12,50

Dank aan Titia Lindeboom, Berend Stumphius, Martin de Nooij en de betrokkenen bij de Meinardskerk te Minnertsga.

^